hatacancer.blogg.se

Jag heter Katrine och är mamma till Sander, 12 år. I februari 2016 opererades han för en stor hjärntumör.

Lugnt igen

Kategori: Allmänt

Efter gårdagen, som var av något mer dramatisk karaktär, har lugnet åter lagt sig. Natten och morgonen har varit lugn, så även denna dag. Nog så lugn kanske. Rutinen när någon kräks på just denna avdelning, med patienter i cellgiftsbehandling med dåligt immunförsvar, är tydlig. Den kräkande och dess familj sätts i karantän, oavsett anledning till kräkning. Det innebär att vi får vara inne på vårt rum och helt utanför avdelningen, men vi får inte vara i gemensamma utrymmen som matsalen, sjukhusskolan, lekterapin osv. Delvis av den anledningen åkte Peter och Vide hem igår.
Sander var trött igår och sov till 16:30, men idag är han sitt vanliga jag. Vi har ägnat dagen på rummet med att läsa, spela kort och spel och vi har tagit en promenad genom hela sjukhuset och köpt kex. Sjukhusbiblioteket har besökt oss på rummet och Sander har lånat en bok.
 
Ronden med läkare och neurokirurg har sagt att vi kanske kan åka hem imorgon. Det känns länge sedan vi hade fredagsmys hemma. Vi har varit här i 16 dagar, men det har hänt så mycket på den tiden att det känns som flera månader. 
 
På torsdagar är det "Lustfyllt mellanmål" på avdelningen. Idag är det wraps och semlorna som vi bakade och fryste in för två veckor sedan. Vi tar vårt mellanmål på rummet. Provsvaret från Sanders kräkningar kommer först idag vid 15:30. Vi vet att han inte har magsjuka, så det blir skönt att slippa ut ur "arresten".
 
Dagens mest intressanta händelse har varit att se Sanders röntgenbilder före och efter operationen. Förutom själva tumören, som hade storleken av ett ägg, fanns också en intilliggande vätskefylld cysta av nästan samma storlek. Total storlek på allt som tagits bort är en knytnäve inne i lillhjärnan. Formen av lillhjärnan kan närmast beskrivas som att den format sig till ett "skal" runt tumören och cystan. Helt otroligt! Inte konstigt att han hade jobbigt och kraftiga symtom mot slutet.
 
Som förälder frågar man sig hur i hela världen man kan komma så sent med sitt barn till vård? En tröst är dock att läkarna på akuten missade diagnosen 10 dagar innan vi kom hit till Umeå.  Det var fler som inte förstod hela vidden av allvaret. Dess bättre har läkarna förklarat för oss att förändringarna har funnits i Sanders huvud under en längre tid, men att det är först när storleken stör andra funktioner, som cirkulationen av hjärnvätska, som det uppstår symtom. Det spelar i vårt fall ingen som helst roll för utgången om vi hade kommit hit en månad tidigare. Det är själva typen av cancertumör som avgör fortsättningen.
 
Dramat från igår verkar vara över, men den tärande ovissheten är tillbaka.

KOMMENTARER:

 • Morbror Stefan säger:
  2016-02-18 | 15:05:39

  Märkligt att han inte har påverkats mer än han gjort hittills. Hela människan är verkligen anpassningsbar på något underligt sätt. Nu håller vi tummarna att ni får åka hem till lite fredagsmys. Kramar

 • mourinhojr.blogg.se säger:
  2016-02-18 | 19:54:00
  Bloggadress: http://mourinhojr.blogg.se/

  Krigaren "Terry Butcher" fixar detta med hans über vilja :-) ,Jag tänker på dig varje dag ska du veta...Du är saknad något så otroligt mycket, Lucas hälsar kom hem nu kompis får vi ha lite skoj!
  //Mourinho Jr

 • Linus Brännström säger:
  2016-02-18 | 19:55:09

  Så skönt att det var inget allvarligt /ännu mer kramar från Linus

 • Anonym säger:
  2016-02-18 | 20:21:27

  Grabben med en jävla vilja fixar detta, det är ju för inget han har fått smeknamnet "Terry Butcher" av mig...Tankarna finns hos dig Sander varje dag och jag följer dagligen Morsans blogg :-) Lucas hälsar här att du får ta och komma hem så ni kan hitta på nåt skoj :-D
  //Mourinho Jr

 • Hanna Brännström säger:
  2016-02-19 | 06:06:19

  Så jätte skönt att han mår bättre och att det inte var något allvarligt!

Kommentera inlägget här: