hatacancer.blogg.se

Jag heter Katrine och är mamma till Sander, 12 år. I februari 2016 opererades han för en stor hjärntumör.

Internationella barncancerdagen

Kategori: Allmänt

Idag är det Internationella barncancerdagen, med livesändning över hela världen via webben. Jag följer den via telefonen. Drottning Silvia håller tal just nu (kl. 10:30). En fin låt har släppts idag för alla cancerdrabbade barn. Den heter ”We are one” och är skriven av Christophe Beck, som bland annat gjort musiken till Disneyfilmen ”Frozen”. Texten innehåller budskap som ”We are strong” och ”We will not give up the fight”.
Ljusmanifestationer kommer att hållas på ett 20-tal platser runt om i landet, bland annat i Skellefteå.

Det är alldeles enastående vilket engagemang som finns mot barncancer, och för de barn och familjer som drabbas. Jag tänker på de ideella timmar som läggs runt om i landets regionavdelningar. Jag tänker också på alla pengar som skänks varje år från privatpersoner, företag, stiftelser, föreningar och organisationer. Stora som små bidrag. Allt från klasser som ordnar disco och skänker behållningen, till stora TV-insamlingar. Ifjol i Sverige fick Barncancerfonden in 300 miljoner kronor, varav 173 miljoner finansierar 90 olika forskningsprojekt.
Jag funderar vad jag själv ska göra för att stödja Barncancerfonden. Vi har blivit familjemedlemmar i Norra regionen, och blir en del av det nätverk som finns här, med träffar och läger för cancersjuka och botade barn och familjer. Vi får tillgång till Tomtebo, ett fjällhus i Hemavan och ett annat medlemshus i Varberg.
Jag har också blivit så kallad ”Barnsupporter”, alltså månadsgivare till Barncancerfonden. Men jag vill göra mer. Kanske kan bloggen tryckas och bli ett häfte som kan säljas och behållningen gå Barncancerfonden?
Vad kan mitt företag bidra med? Och mina kunder, Sparbankerna runt om i landet? Det tål att funderas över.

Vår dag började med att Sander fått lite, lite feber. Bara en knapp grad, men det togs genast blodprover för att kolla bland annat snabbsänkan. Allt visade sig vara inom normala värden, även natriumet, alltså saltvärdet. Chipsdieten är över, men det är klart han får äta chips om han vill. Han är ett curlat barn nu, med all rätt.

Sander har börjat lite smått i sjukhusskolan idag. Hit får man komma även om man har lite feber. Den feber som cancerbarnen får är en följd av behandlingar och ingrepp, den är en feber som inte smittar andra. Idag är det ovanligt ”många” elever i klassen. Två inlagda barn och tre syskon.
Sander känner att han blir trött redan efter två mattetal, att han inte orkar koncentrera sig som vanligt. Läraren Ingrid förklarar att det är helt normalt att bli trött och att hjärnan fortfarande är ”tilltufsad” efter operationen så att den inte orkar fungera fullt ut ännu. Man blir hjärntrött. Han väljer själv om han vill vara i skolan eller om han inte orkar koncentrera sig. Han väljer ändå att stanna en lektion till, och jobba i sitt eget tempo.

Måndagar är en dag då Barncancerfonden Norra alltid är här. På kvällen är det clownbesök, och efter lunch är det Bildterapi för alla barn i Bildrummet här inne på avdelningen. Idag jobbar man med gips. Vide vill förstås vara med, och det passar extra bra för under dagen ska Sander träffa logopeden igen. Talet är ännu lite påverkat till och från. Efter lunch görs också en ny neurologisk undersökning av Sander, där man kollar balans, koordination, hörsel, syn tal, känsel mm. Han får full pott på allt utom talet. Läkarna är mycket nöjda. Det har trots allt bara gått en vecka sedan operationen.

Vi har också fått besök idag, Ylva från Villvattnet har kikat förbi oss en timme. Det blev ett trevligt avbrott och en pratstund om allt möjligt och gamla hästminnen.

P-O, en klassförälder, har just idag börjat jobba med bygget av Hjältarnas Hus här på sjukhusområdet. Han har kommit med Sanders skolböcker och en smaskig hälsning, typ ett kilo godis och ett halvt kilo chips. Så fint, vårt har nästan tagit slut under helgen.
Hjältarnas Hus är ett anhörighus som ska stå klart i slutet av året med 14 familjerum, där familjer kan bo tillsammans under den del av behandlingstiden då man inte behöver vara inlagda dygnet runt. Jag har läst boken som heter ”Ett hus för unga hjältar”. En berättelse om projektet och om några cancerdrabbade familjer. En väldigt fin bok som berör. Särskilt kapitlet om Jan från Lycksele, som vann namntävlingen för huset. Namnet Hjältarnas Hus kommer från hans son Sigge, även kallad ”Superhjälten Sigge”. Sigge dog av hjärntumör, bara nio år gammal.

KOMMENTARER:

 • Anonym säger:
  2016-02-15 | 16:42:33

  Vad bra att Sander mår bättre! Vi allihopa saknar Sander och önskar att han mår bättre. Massor av kramar från Hanna

 • Tomas L säger:
  2016-02-15 | 19:08:31

  Jag är helt övertygad om att bloggen hjälpt många fler än oss när det gäller att besvara frågor och att kunna följa med i kampen. Även om det är jobbig läsning ibland så utbildar det samtidigt oss som inte har speciellt många egna erfarenheter.

  Jag surfade runt lite och såg att det går att skapa egna insamlingar på
  https://www.barncancerfonden.se/engagera-dig/insamling/starta-en-egen-insamling/
  Det kanske också kan vara något att länka till i bloggen?

  Isaac hälsar så gott till Sander!

 • Tomas L säger:
  2016-02-15 | 19:09:25

  Jag är helt övertygad om att bloggen hjälpt många fler än oss när det gäller att besvara frågor och att kunna följa med i kampen. Även om det är jobbig läsning ibland så utbildar det samtidigt oss som inte har speciellt många egna erfarenheter.

  Jag surfade runt lite och såg att det går att skapa egna insamlingar på
  https://www.barncancerfonden.se/engagera-dig/insamling/starta-en-egen-insamling/
  Det kanske också kan vara något att länka till i bloggen?

  Isaac hälsar så gott till Sander!

Kommentera inlägget här: